. Draag-/zadeldraagwagen-eenheid Sdggnos /Sdggmrs 739 /744 – »Papegaai«
In het midden van de jaren 1980 begon de toenmalige Deutsche Bundesbahn met de ontwikkeling van dubbele wagens voor het gecombineerde verkeer. Deze opdracht werd toevertrouwd aan de projectmaatschappij Kombiwaggon en de centrale dienst van de Bundesbahn in Minden. Het “oude” Kombiwaggon was een in 1986 door de Duitse combi-operator Kombiverkehr en de DB samen opgericht bedrijf, dat het combinatievervoer zoveel mogelijk als privé-bedrijf moest uitvoeren.

Als eerste project werden door Kombiwaggon al eind 1987 de eerste 300 eenheden van de gelede draagwagen Sggnos 715 bij WU Berlin besteld. Deze tot 1994 in totaal in 1.550 exemplaren aangekochte wagon laat toe om met zijn 2x16,10m ladingslengte alle formaten van containers en wissellaadkisten te vervoeren – maar door gebrek aan een wielendrager geen zadelaanhangers. Door de grote noodzaak aan transportcapaciteit voor aanhangers liet Kombiwaggon de Sggnos verder ontwikkelen tot een gecombineerde draag-/zadeldraagwagen, waarbij één wagenhelft als draagwagen en de andere als zadeldraagwagen uitgevoerd is. In 1991/92 leverde Talbot Aachen in totaal 270 eenheden van dit als Sdggnos 744 gekend bouwtype.

Waar de draagwagenhelft constructief overeenkomt met de Sggnos 715, werd de zadelhelft afgeleid van de rond hetzelfde ogenblik ook bij Talbot bestelde vierassige zadeldraagwagen T3. Deze wagens hebben ook heel wat gemeenschappelijke kenmerken met de uit de Sdggnos ontwikkelde dubbele zadeldraagwagen T2000, en dit geldt ook gedeeltelijk voor de door Hupac aangekochte zadeldraagwagen T4.

Nadat Kombiwaggon in 1996 tengevolge van de spoorwegprivatisering met DB Cargo versmolten was, belandden alle eenheden in het bestand van DB Cargo. Tot 1997 werden 30 eenheden uitgerust voor een maximale snelheid van 140 km/h en omgenummerd tot Sdggmrss 739.

Naast de aan Kombiwaggon geleverde eenheden kocht ook het “oude” Ökombi, de toenmalige Oostenrijkste combi-operator, 100 eenheden van dit wagontype. Via de ÖBB-dochteronderneming RailCargoAustria (RCA) belandden de 97 nog beschikbare eenheden bij RCA-dochter Industrie-waggon GmbH (IWAG) en werden van daaruit voor de combitransporten van RCA gebruikt.

Alle eenheden van de Sdggnos/Sdggmrs(s) – ook deze die aan Ökombi geleverd werden – zijn in de huiskleuren van het oude Kombiwaggon gehouden: RAL cyaanblauw (draaghelft), RAL geeloranje (zadelhelft), RAL grijsbruin (draaistellen).
De opvallende kleurstelling leverde de Sdggnos /Sdggmrs(s) bij het bedrijfspersoneel heel snel de bijnaam “Papegaai” op.

In voorbereiding

Wij garanderen u

  • Een voorbeeldgetrouw model met de hoogst mogelijke functionaliteit en bedrijfszekerheid!
  • Een detailleringsniveau, dat tot nu toe niet bereikt werd in grootseries!
  • Made in Germany: alles – engineering, werktuigbouw en productie – vindt plaats in Duitsland!
  • Grootst mogelijk gebruik van beschermde werkplaatsen in het productieproces!
  • De beperking van milieubeschadigende emissies bij ontwikkeling en productie door intelligente verplaatsingen, korte afstanden en gebruik van milieuvriendelijke transportmiddelen!
. Fotos