. T2000 – De voorbeeld

De details
Naast de gewichtsbesparing door de gelede constructie – het eigengewicht bedraagt 34,5t en is daarmee 20% lager ten opzichte van twee vergelijkbare wagens van het type T3 – biedt de Sdggmrs(s) de mogelijkheid om 13,60m lange aanhangers (maximum toegelaten door EU/StVZO) te transporteren, zonder extra onderdelen voor bescherming en beveiliging te moeten inklappen. Door de grotere binnenruimte kunnen ook volume-geoptimaliseerde “Jumbo-aanhangers” vervoerd worden.
Zoals alle zadeldraagwagens is ook de T2000 uitgerust voor het vervoer van containers en wissellaadbakken. De bevestigingspunten hiervoor bestaan uit klapgrendels met ISO-tappen, die boven de rand van het wagenraam geplaatst worden. Alle gangbare containers van 20’ tot 45’, vier wissellaadbakken van 7,82m of twee van 13,60m kunnen ermee vervoerd worden, met uitzondering van 30’ containers.
Om bij het vervoer van vier 7,82m wissellaadbakken de noodzakelijke afbouw van beide oplegger-steunpunten aan de buffereinden te vermijden – dit is nodig bij alle 32 exemplaren van Kombiverkehr en bij 300 van de AAE-wagens – kregen de sinds 2001 gebouwde exemplaren telkens 130mm langere bufferbalken en kregen daarmee een lengte over de buffers van 34.200mm ten opzichte van de eerste bouwreeksen van 33.940mm.
Terwijl Kombiverkehr zijn voertuigen in RAL verkeerszwart liet schilderen, zijn de wagens van AAE in RAL zijdegrijze livrei. De draaistellen zijn in beide gevallen zwart. De eerste tien exemplaren besteld door Kombiverkehr lopen op draaistellen van de bouwwijze Talbot DRRS, alle latere eenheden van Kombiverkehr en AAE werden met Y25-draaistellen uitgeleverd.

De inzet
In het bijzonder door het grote aantal wagens aangekocht door AAE en uitgeleend aan verschillende spoorweg- en transportmaatschappijen, is de T2000 op zowat alle Europese verbindingen voor combinatieverkeer terug te vinden: van de poolcirkel tot Zuid-Italië.
Huurders zijn onder andere CargoNet (joint venture van NSB en GreenCargo), DSB Gods (ondertussen Railion DK), Railion Duitsland, TX Logistik, Hangartner, LTE en de Italiaanse combi-operator Cemat.
De wagens van Kombiverkehr worden op de internationale verbindingen Duitsland – Italië via Brenner ingezet. Start- en eindpunt in Duitsland zijn alle grote containerterminals, in Italië worden Verona Q.E. en Trento aangedaan.

<- terug (2/3) verder ->